Cuba Gaat Ook Voor Duurzame Energie

Cuba – een boegbeeld van het isolationistische socialisme gedurende vele decennia – opent zich. Gedeeltelijk door ideologische bewustwording, deels door hardnekkige materiële beperkingen. Gelukkig trekt deze opening niet alleen puur economische kringen, maar gaat het ook om bijvoorbeeld de belangrijke toekomstige thema’s klimaatbescherming, energietransitie en duurzaamheid.

In Cuba, bijvoorbeeld, is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, dat op dit moment nauwelijks is ontwikkeld, naar verwachting tegen 2030 vervijfvoudigd. En bouwt voort op ondersteuning van over de hele wereld. Lees je met ons mee of wil je ook direct gaan besparen door middel van duurzame energie? Surf dan snel naar de website beste-energievergelijker.com/energie-vergelijken/.

Hoe Gaat De Transitie In Cuba Eruitzien?

Volgens het federale ministerie van Milieu heeft Cuba een totale opwekkingscapaciteit van ongeveer zes gigawatt. Hiervan is slechts vier procent momenteel gedekt door hernieuwbare bronnen. De wind en vooral de zon hebben echter een enorm potentieel om de afhankelijkheid van het land van fossiele brandstoffen te verminderen. De zonne-energie alleen al wordt toegeschreven aan een mogelijke capaciteit van maximaal 14 gigawatt.

Daarom heeft de Cubaanse regering nu een duidelijke doelstelling geformuleerd: tegen 2030 moet 24 procent van de huishoudelijke energie worden verkregen uit hernieuwbare bronnen. Volgens de eerste schattingen is nog eens 700 megawatt aan wind-, zonne- en biomassa en investeringen van ongeveer 3,5 miljard dollar nodig. Wil je meer weten over hoe het zit met de transitie in Nederland? Kijk op webpagina https://beste-energievergelijker.com/.

Wordt Cuba Gesteund Bij Deze Energie Transitie?

De Cubaanse energietransitie wordt ondersteund door het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie, kortweg IRENA, dat in samenwerking met de regering van Cuba en met de steun van het federale ministerie van Milieu een workshop hield in Havanna eind augustus in Havana om de eilandstaat van energie te voorzien. Cubaanse en internationale energiedeskundigen bespraken in dit verband hoe een hogere integratie van hernieuwbare energiebronnen in het Cubaanse elektriciteitsnet kan slagen.

Erg Afhankelijk Van Fossiele Brandstoffen

“De meeste eilandstaten zijn sterk afhankelijk van import van fossiele brandstoffen om aan hun energiebehoeften te voldoen en zijn daarom bijzonder kwetsbaar voor vluchtige energie- en transportprijzen”, aldus IRENA directeur-generaal Adnan Z. Amin. “Het versnellen van de binnenlandse energieproductie uit hernieuwbare bronnen verbetert niet alleen de voorzieningszekerheid en versterkt de economische ontwikkeling. Het vermindert ook emissies die een negatieve impact hebben op de volksgezondheid en het klimaat. “